Cheesy Heroes Of Music

TCHOM is een complete coverband en bestaat uit zeven heren op het podium, inclusief twee blazers. Scroll naar beneden om meer over ze te lezen.

The Cheesy Heroes

The Cheesy Heroes of Music korten we voor je af tot TCHOM. En hoe je het uitspreekt? Denk aan “tsjokvol repertoire”, dan kom je er wel.

Nijmegen en wijde omgeving

We hebben Nijmegen als thuisstad. We spelen er veel in de regio, maar ook ver daarbuiten hebben we feest gemaakt.

Gevarieerd repertoire

De koppies van deze heren worden sinds 2010 volgeladen met nummers rond diverse thema’s. Latin, ska, disco, Nederpop, Rock, Schlagers. En veel meer.

De heeren van TCHOM

Joost - frontman

Onze Joost met zijn Brabantse wortels begon al op de middelbare school met zijn ontdekkingsreis van coverbands bij The Unapplied. Zijn langste rit heeft hij daarna gemaakt met DWARS waarbij een breed repertoire hem al in het zangboekje werd voorgeschoteld. Van Queen via Guus Meeuwis naar Stevie Wonder. Iets wat hem goed te pas komt bij TCHOM kunnen we bekennen. Naast coverbands heeft Joost ervaring met zingen bij een muziektheatergezelschap, een band met veertien blazers en een gelegenheidsformatie met aandacht voor veel zanglijnen.

Ook heeft hij op hele mooie locaties gestaan zoals een achtdaagse tour in Egypte. Kunnen de andere mannen alleen maar van dromen. Beetje rondhangen bij de beachclub om daarna in de bus te stappen naar het volgende optreden. Ook heeft  Joost mooie herinneringen aan een trip op een boot. Dat was en tocht van de backstage tot het podium wel te verstaan.

Joost hecht, net als de andere TCHOMmers, aan een bourgondisch backstage leven. Dus hij vraagt onze lieve boekers om het eten en drinken goed te regelen voor de knappe mannen. En vergeet dan niet om de rauwmelkse kaas onder de gekoelde stolp te leggen. Vind hij belangrijk.

Dat Joost goed past binnen de vele hoeken die het repertoire van deze coverband aan het publiek laat zien, blijkt wel uit de cheesy heroes die hij noemt als inspiratoren. Freddie Mercury, Sam Cooke, Prince, Stevie Wonder, Marvin Gaye. En the Beatles. Niet zo raar dat hij zich wel thuisvoelt op dat podium met TCHOM.

Jürgen - saxofoon, zang

Deze internationale ster-saxofonist laat zich gedwee Maestro noemen. Gelukkig voor ons verliet hij de ambitieuze dwarsfluit sectie in het Philharmonisch Orkest en gaf hij zich over aan zijn liefde voor de sax. Niet voor het geluid maar meer vanwege de sissy bloemetjesjurken.

Thuis heeft Jürgen een Jukebox voor casettebandjes, met daarop motivational-speeches van Berdien Stenberg en Karen Carpenter. Dat brengt hem op goede ideeën zoals het anavragen van een microfoon voor zijn triangel en om even een half uurtje yoga te doen voor elk optreden. Terwijl de speeches hele dagen aanstaan, denkt hij nog even aan het optreden voor het Parkinson congres in Krasnapolski: “Shake your body” op de Dam.

Na een optreden geniet hij met een biertje en een bitterbal nog even na. Hij sluit dan af met een Blue Stilton kaasplankje. Thuis wast hij nog wat lichaamssappen uit z’n sax en neuriet ‘n Beatle-hitje. En dan smelt hij weg bij de gedachte aan een gastoptreden van Yolante Cabau van Karsbergen.

Wilger - trompet, percussie, dansjes

Onze fanfare-man is gevormd door Pro Brass maar ook New Cool Collective. Fijnmazig samenspel met Jürgen als het moet en knallend de hoogte in als het mag. En tussendoor een danspasje om de bamiblokken en de Gruyère weer kwijt te raken.

Hij denkt weemoedig terug aan optreden met de Vierdaagsefeesten. Op de fiets er naartoe, mooi publiek en een lege winkel als back-stage ruimte. Minder weemoedig wordt hij van het telkens weer moeten meezeulen van die lampekap. “Zwaar is’tie niet, maar het neemt zoveel ruimte in”, zo verklaart hij.

Ondertussen fantaseert Wilgert hoe Mambo Kurt een nummer van UB40 zodanig verkracht dat zij deze niet zo stille hint oppikken. Ook verwacht hij veel van Jürgen trouwens. Na een optreden zegt Wilger “Stekker druut!” en drinkt z’n biertje.

Pieter - gitaar, zang

Onze Hendrix look-a-like, ook qua kapsel. Hij gaat helemaal los op z’n gitaarrifs en houdt van die stinkende Franse kazen.

Pieter heeft thuis wat foto’s ingelijst van ons muzikaal bezoekje aan Reading. Die dampende Britse holen gecombineerd met idyllische Engelse tuinen was natuurlijk ook een geniale combinatie. Daarna is shinen in de thuisstad voor honderden mensen op De Dag van het Levenslied ook legendarisch genoeg om in zijn dagboek neer te pennen.

Wat betreft de backstage momenten krijgt Pieter maar niet van zijn netvlies dat moment dat Willem er bijna met een minderjarig hockeysterretje vandoor ging. De mindere kanten van het bandleven vindt hij dat van en naar de auto sjouwen van de spullen. En dan na 10 minuten onderweg te zijn vergeten dat hij z’n bandoutfit, netjes gestreken, ook netjes is vergeten in te laden.

Als Pieter thuis geen Jukebox had staan dan zou hij zweren bij het beluisteren van vloervullers vanaf de minidisc. “Ach, wat was het toch een super product!”.

Casper - toetsen, zang

Ome Cas is muzikaal gevormd door Juffrouw de Wit. Dat zal ergens in de vierde klas van de basisschool geweest zijn maar iedereen in TCHOM prijst haar nog steeds. Deze ondernemer bewaart fijne herinneringen aan het diner voorafgaand aan een optreden op een IJsbaan. In de daarbij behorende koek&zopie caravan kregen we cup-a-soup en lauw-opgewarmde saucijzenbroodjes. Rock&roll dames en heren.

Bij gebrek aan een echte Jukebox heeft Casper thuis de speeldozen van zijn dochters omgebouwd zodat daar dan maar de muziekjes van Stevie Wonder, LUV en Peggie Mays uit kunnen schallen.

Als Casper onze rider zou mogen aanpassen dan staat daar bovenaan zijn fiets, dat is wat hem betreft het beste vervoersmiddel naar een optreden. Als dat niet werkt dan vindt hij “een bandbus ook wel prettig”, geeft hij aan in een exclusief interview met uw reporter. Daarna zwijmelde hij weg bij de gedachte aan een toer met TCHOM langs de Costa Brava. Valt iets voor te zeggen. Hij speelde daarna nog even de sterren van de hemel op z’n Roland & Nord Stage en geeft aan veel te verwachten van Wilger z’n danspasjes.

Olaf - manager

Deze regeloom is een belangrijke rader in het TCHOM! gebeuren. Hij belt, hij regelt en hij fikst het. Hoe deze regelaart het allemaal doet? Heeft iets te maken met zijn dieet van enkel en alleen brokkelige oude kaas met zoutkristallen. En met z’n Blackberry Bold natuurlijk. Juffrouw De Wit zorgde voor een perfecte articulatie en een ritmisch uitgesproken bosbessensap, TCHOM is er blij mee.

Beste boekers en zoekers van feest: mail gerust even met onze manager. Kan zijn dat het een minuutje langer duurt voordat hij reageert, hij geniet dan nog even van ‘n Stevie Wonder CD’tje. Dankzij het anti-concurrentie-beding in zijn contract heeft Olaf alleen maar oor voor TCHOM. En da’s mooi, want Olaf zegt: “Boter bij de vis”. Tijdens het weekend verblijft hij in de Nijmegen East Side Posse en slaat hij in zijn achtertuin weer 100 opgekochte CD’s met “Paradise by the dashboardlight” aan gort.

Willem - drums

Achter onze drums zit ome Willem. Hij pompt zich vol met wat Red Bulletjes om vervolgens gelijk Vinnie Colaiuta op zijn drum-kit te stampen en te roffelen. Geïnspireerd door zijn moeders blokfluitcarriëre begon hij zijn loopbaan bij Sophia’s Lust. Dit harmonieus ensemble heeft hij verlaten om zijn ongekende hihat-techniek bij TCHOM ten toon te spreiden.

’s Nachts wordt Willem nog wel een wakker van de gedachten aan het optreden bij een hockeyclub. Omdat dat de eerste (en enige) keer was dat hij een handtekening mocht uitdelen op vrouwonderdelen. Thuis in de Jukebox heeft Willem het verzameld werk van Trafassi zitten. “Wat een inspirerende persoonlijkheid”, horen we hem regelmatig verkondigen.

Twee dingen die hij nooit meer hoopt te horen zijn hardcore en de zin “Kak, de vloer is gescheurd”. Beiden zorgen er voor dat het feestje elders wordt voortgezet. De stinkkazen laat Willem aan Pieter over, vandaar dat hij zijn broodje frikandel pinda afblust met een biertje. Voordat ome Willem afreist naar een optreden werkt hij systematisch zijn check-list voor alle logistiek af. Eentje die hij daarbij nog wel eens vergeet is nummer 4a: “het strijken van mijn jasje”.

Peter-Paul - bas

Peter-Paul wordt nog wel eens aangesproken met Groover-P vanwege z’n funky basloopjes. Niet voor niets heeft hij thuis in de Jukebox alles van Francis ‘Rocco’ Prestia opgenomen, als de grondlegger van de ‘funky fingerstyle’ en kazigste grooves bij Tower of Power.

Terwijl hij zijn auto inlaadt voor een optreden – systematisch alle koffers, tassen en flightcases tellende – denkt hij telkens terug aan ons eerste optreden. Want vanaf het eerste moment zat hij er lekker in.  En daarna lekkerbekt hij alvast bij de gedachte aan een taxi die hem oppikt voor elk optreden en bij het visioen van een schaal vol snacks na het optreden.

Hij is ook niet vies van die 33 toeren platen, lekker analoog met af en toe een kraakje. Wij vinden het prima zolang hij maar niet zo’n saaie bruiloft als optreden regelt. Hij kreeg namelijk al eens 453,78 euro aangeboden om niet te spelen … Als Peter-Paul z’n friet met Joppie-saus en z’n frikandel speciaal op heeft speelt hij het liefst nog eens 2.000 toeschouwers op de Flevohof helemaal gek. Wij doen graag mee.